1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

НАЧАЛОНовиниПРЕСИНФОРМАЦИЯ

ПРЕСИНФОРМАЦИЯ


12/04/2021

 

Над 1000 контейнерни фиданки от черен бор засадиха в землището на с. Росоман експерти от софийския офис на Югозападното държавно предприятие. Залесяването в района на „ДГС Сливница” се извърши на мястото, където преди 4 години голям пожар изпепелява почти цялата гора между селата Златуша и Росоман. За миг човешката небрежност съсипва труда на стотици хора, участвали в засаждането й през далечната 1970 г.

          Близо 30 горски служители на ЮЗДП, лесовъди от териториалното поделение в Сливница и гости от ИАГ, екипирани с необходимите инструменти – мотики, кирки и моторни свредели, върнаха към живот част от унищожената гора. Въпреки мразовитото време и силните пориви на вятъра, екипът на ЮЗДП професионално се справи със задачата и прибави нови 4 декара горски площи по Сливнишките възвишения.

          И тази седмица продължават залесяванията по повод 10-годишния юбилей от създаване на ЮЗДП и празника на гората. Днес служители на „ДГС Катунци” засаждат 5 дка в района на Западните Родопи. Колегите им от териториалните поделения в Струмяни и Земен са на терен в „ДГС Дупница”, където залесяват общо 5 дка на мястото на изсъхнала през 2016 г. бялборова култура, нападната от върхов корояд. По същото време екип на „ДГС София” залесява 3 дка гори в района на Сливница.