1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

НАЧАЛОНовиниСЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ


12/10/2020

На 11 октомври при съвместна акция на служители на Югозападното държавно предприятие, „Държавно горско стопанство Самоков” и РДГ София край село Плана са задържани две моторни превозни средства, транспортиращи незаконно добита дървесина. Нарушението е разкрито при проверка след подаден сигнал. В джип „Нисан Патрол” без регистрационен номер и син микробус „Форд” с рег. № КН0317ВТ са открити букови дърва без контролна горска марка и без превозен билет. Дървесината е отсечена от единствената вековна букова гора в района в защитена местност „Юруковото” на територията на „ДГС Самоков”.

          При акцията по време на незаконната сеч са установени две лица, едното от които е задържано при проверката на моторните превозни средстава, а другото успява да избяга в гората. Нарушителят с инициали Л.Б. е местен животновъд, добре известен на горските служби, но до момента не е бил хващан на място. Дървесината и превозните средства са конфискувани в базата за съхранение на „ДГС Самоков”. За случая са уведомени компетентните органи.

          ЮЗДП призовава гражданите да не закупуват дърва без необходимите документи, предлагани от съмнителни лица. По този начин всеки би допринесъл за опазване на горите от незаконни посегателства.