1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

НАЧАЛОНовиниСЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ


16/09/2019

Първите 3300 контейнерни фиданки от дъб и черен бор, произведени от ЮЗДП по програма ЛАЙФ, засадиха доброволци край с. Локорско. Над 450 млади хора – усмихнати, ентусиазирани и много работливи, се включиха в поредната доброволческа акция, домакини на която бяха „Държавно горско стопанство София” и ЮЗДП.

В горещия съботен ден те първо почистиха и освободиха горските площи от клони и трънаци. След това с кирки и лопати изкопаха дупки, залесиха, наториха и поляха дръвчетата, като следваха инструкциите на директора на „ДГС София” инж. Цветан Динев и колегите му. В съботната акция участва и директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, според когото добрият пример е заразителен, а най-радостно е присъствието на толкова много малки и поотраснали деца.


Засадените фиданки са произведени с първата в България автоматизирана поточна линия, доставена от ЮЗДП в рамките на проект, финансиран от програма LIFE 2016 на Европейската комисия. Целта на проекта е да бъдат възстановени увредени гори и хабитати от мрежата НАТУРА в България. Възстановяването на унищожената от корояди гора се проведе в партньорство с „Гората.бг - 100 000 садим гора” и в рамките на националната инициатива „Да изчистим България заедно”.