1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

НАЧАЛОНовиниПРЕСИНФОРМАЦИЯ

ПРЕСИНФОРМАЦИЯ


14/05/2020

 

Най-късно до три месеца иглолистните гори в Югозападна България, нападнати от ръждива борова листна оса, ще бъдат напълно възстановени. Листата на дърветата ще се възобновят въпреки този вредител, който периодично атакува иглолистните култури, и гората ще продължи своя нормален жизнен цикъл. Това заяви на пресконференция днес инж. Дамян Дамянов- директор на Югозападното държавно предприятие. Той уточни, че са засегнати около 18 000 декара иглолистни гори в района на Симитли, Благоевград и Рилския манастир. Преди две години боровата оса беше обхванала борови гори край Радомир и Дупница, което наложи провеждането на въздушно пръскане срещу вредителя. Последното голямо нападение след 2003 г. е отчетено през 2012-та година.

         
           Пръскането от вертолет тази година трябваше да бъде извършено от фирма, която в края на февруари уведомява ЮЗДП, че преустановява дейност. Това налага обявяването на нова процедура за избор на изпълнител, но заради извънредното положение обществената поръчка е спряна. Третирането от въздуха се прави в определена фаза от развитието на вредителя и трябваше да бъде проведено до края на месец април, уточни инж. Дамянов.

          „Отговорността за това да бъде извършено пръскането или не е изцяло моя. Прецених, че е безсмислено и нецелесъобразно без обществена поръчка да се прави разход от 200 000 лева, все пак ние разходваме държавни средства. Решението е мое и отговорността е моя. Прецених, че това нападение над иглолистните гори няма фатално значение, защото знам, че горите ще се възстановят напълно до 2-3 месеца”, категоричен беше директорът на ЮЗДП. Той благодари на всички граждани и медии, проявили загриженост за състоянието и опазването на българската гора.